Satavuotiaan talon ostaminen oli unelmiemme täyttymys

Ostaessamme purkukuntoisen sadan vuoden ikäisen tiilitalon vain tontin hinnalla kaupungin laitamilta, päätimme jo vuosi sitten ostohetkellä, että kunnostaisimme sen kunnioittaen alkuperäisiä rakennuspiirustuksia ja silloista luonnonmukaista aitoa elämäntyyliä. Sähköä emme tarvitse, sillä suuressa pirtissä on vanha valtava tiilitakka, jolla on lämmitetty koko talo vuosikymmeniä sitten. Tontti sijaitsee lähellä kaunista järvenrantaa, joten saamme juomaveden lähteestä. Vain oma rantatontti puuttuu, mutta ei se haittaa, sillä löysimme läheisen rannan, jossa voimme uida kesäisin ja peseytyä.

bricks-2145480_960_720Tärkeintä oli tämän talon ostamisen kannalta muutaman sadan metrin päässä sijaitseva puhdasvetinen lähde. Alusta asti oli selvää, ettemme aio vetää vesijohtoja yli satavuotiaan talon alle. Siellä ne todennäköisesti vain jäätyisivät talven aikana ja me voimme hakea veden läheisestä lähteestä, joka ei jäädy talvellakaan. Vesi on tutkitusti puhdasta, joten hyvillä mielin käytämme sitä kaikkeen juomisesta puhdistautumiseen ja siivoamiseen.

Vuosi sitten remontin alkaessa eristimme talon sisäseinät luonnonmateriaalilla, joka on osoittautunut aivan mahtavaksi lämmikkeeksi. Heikoimmat kohdat, kuten seinien liitoskohdat, paperoitiin niin, ettei sisällä vedä, vaan takasta tuleva lämpö pysyy ja lämmittää koko taloa. Molemmista makuuhuoneista löytyy myös pienemmät takat, jotka ovat olleet aktiivisessa käytössä koko talven. Onneksi tontilla riittää puuta myös ensitalveksi. Tämän talven alkaessa syksyllä saatiin ostettua valmiit pilkotut puut jonkin matkan päässä asuvalta naapurilta, joten tänä vuonna tontilta kaadetut puut menevät ensi talven pakkasista selviytymiseen.

Ilman sähköä eläminen ei ole osoittautunut ongelmaksi, sillä käytämme öljylamppuja yöaikaan. Kesällä valoisassa talossa ei juuri valoja tarvitsekaan. Olemme miettimässä parhaita vaihtoehtoja saada mahdollisesti tuuli tai aurinkoenergiaa, mutta toistaiseksi ne eivät tunnu sopivilta vaihtoehdoilta piilopirttiimme, joka on puiden varjossa ja tuulelta suojassa. Tontti on sopivan kokoinen niin, että talon takapihalle alenevaan maahan saan istutettua sopivasti kahden syötäväksi perunoita, porkkanoita ja muita vihanneksia kunhan kevät pääsee vauhtiin. Vanhoista jo istutetuista luumu- ja omenapuista saatiin ensimmäisenä syksynä niin suuri sato, että hedelmiä riitti piirakoihin ja hilloksi koko vuodelle. Vihannesten viljeleminen on itselleni uutta, joten toivon että siitäkin saadaan satoa kahdelle syötäväksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *