Maanviljelymme alkaa jätteiden oikeasta kompostoinnista

Odottelen innolla tulevaa kesää, jolloin pääsen kunnolla testaamaan tietojani luomuviljelemisestä ja pääsen istuttamaan vihanneksia, hedelmiä ja yrttejä. Niiden avulla voin kerätä tulevana syksynä meille varaston talvea varten, niin että pystyisimme elämään mahdollisimman omavaraisesti. Olemme myös harkinneet muutaman kanan ottamista iloksemme, mutta toistaiseksi olemme saaneet kananmunat kätevästi tilalta, joka sijaitsee joidenkin kilometrien päässä maaseudulla. En tiedä kanojen hoidosta mitään, mutta tilanpitäjän mukaan voisin saada heiltä kesäkanalaan kanoja. Ilmeisesti hän ei lämmennyt ajatukselle, että sähköttömällä pientilallamme asuisi ympäri vuoden kanoja. Toistaiseksi muutaman tunnin kestänyt rauhallinen metsälenkki hevosten kanssa maatilalle saakka on ollut mielekäs tapa käydä hakemassa kananmunat ja luomuvihannekset, joita en itse ole vielä päässyt viljelemään.

green-waste-513609_960_720Ennen kunnon viljelykauden aloittamista olen jo valmistautunut siihen mihin voin eli kompostointiin. Kaikki ruoantähteet päätyvät pihassamme nököttävään kompostiin, jonka multaa pääsemme käyttämään viljelemisessä, kunhan kesä saapuu. Vältämme tietoisesti ostamasta mitään pakkausmuoveihin yksittäispakattua, koska lähes kaiken voimme ostaa pakkaamattomana. Olemme myös ostaneet kotiimme ekovessan, joka on oikein käytännöllinen ja hajuton vaihtoehto. Se muuttaa jätteen automaattisesti mullaksi, jolloin sekin tulee olemaan käytössä. Eniten maaperän rikastuttamiseen aiomme kuitenkin käyttää hevosten lantaa, jota on ihan kiitettävästi kertynytkin lantalaan pientilamme takaisimpaan nurkkaan. Hevosten uutena omistajana olen ollut yllättynyt siitä, miten paljon hevoset työllistävät omistajaansa. Asia olisi tietenkin toinen, jos hevoset olisivat vuokratallilla, jossa ruokinnan ja lannan luomisen hoitaisi palkattu työntekijä. Mutta tämän talven jälkeen olen huomannut, miten kaikki päivittäiset kotirutiinit ovat tiputtaneet painoa ja kohottaneet kuntoa entisestään. Ensi kesänä viljelemiseen ja auraamiseen aion kyllä totuttaa Armaksen, joka on hevosistamme rauhallisempi, jotta pystymme hyötykäyttämään sen voimaa maataloustöissä.

Tonttimme on kohtuullisen suuri lähellä taajamaa olevaksi, mutta silti haaveilen naapuritontille viljelystä, sillä oman tonttimme vieressä on pieni niittyalue, jota ei vaikuta omistaja mitenkään hyödyntävän. Siten voisin saada syksyllä suuremman sadon ja hyödyntää maa-alueen kunnolla. Toisaalta vielä olen varsin uusi viljelyssä, joten en tiedä, minkä kokoinen sato vihannes- ja perunamaastamme voi tulla. Tarkoituksena on saada aikaan ravintoa omaa käyttöä varten ja mahdollisesti hieman lisää, jotta sitä voisi käyttää kauppatavarana, kuten vanhaan hyvään aikaan tehtiin. Ehkäpä joku voisi olla kiinnostunut meidän luomuporkkanoista, samalla kun itse saisin vaikkapa luomumaitoa vastineeksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *