Luova puutalkoopäivä

Tontin raivaamiseksi viljelyksiä varten ja polttopuita ensi vuotta ajatellen meidän piti hieman harventaa metsänalkuamme, joka tontin pohjoispuolella häämöttää. Pihapiirissä oleva vanha koivu sai myös kaatotuomion metsurin toimesta, sillä se saattaisi olla vaarallinen meille, talolle tai eläimille, jos se kaatuisi myrskyssä tai vanhuuttaan, joten meidän piti hyvästellä myös se. Tarkistettuamme asiaa selvisi, että ensimmäistä puunkaatoa tehdessä on parempi ostaa palvelu ammattimaiselta metsurilta, joka kävi tekemässä vaativamman työn.

wood-1146640_960_720Metsuri teki ensimmäisenä kolmion muotoisen viillon puun runkoon sille puolelle, mihin puu halutaan kaatuvan. Pihakoivumme on aivan talon vieressä, mutta se saatiin kaadettua sopivasti saunan ja talon väliin pientä rinnettä kohti. Lopulta metsuri alkoi katkaista moottorisahalla runkoa ja Lauri auttoi painamalla puuta oikeaan suuntaan, jotta se kaatuisi rinteeseen. Valtava koivu kaatuessaan on näyttävä näky, ja se näytti edellistäkin suuremmalta rojahtaessaan maahan. Puun runko jäi oksien voimasta osittain ilmaan, jolloin ne katkaistiin niin, että puun runko oli turvallisesti maassa. Koivu täytti koko pihamaan ja sen oksat ylettyivät taloltamme aina tontin alarinteelle saakka.

Metsurin lähtiessä kaatamaan muita tontin puita, Lauri käytti toista vuokrattua moottorisahaa katkaistakseen kaikki suuren koivun oksat, samalla kun minä vein ne kauemmaksi puuvajaa kohti. Lopulta kun kaikki oksat oli irrotettu, Lauri aikoi tehdä rungosta erikseen vajaan metrin paloja, jotka sitten myöhemmin halkoisimme polttopuiksi. Metsurin lähdettyä istahdimme hetkeksi aurinkoiseen pihaan juomaan viime vuoden mustikoista tehtyä mustikkamehua ja siinä koivun runkoa tuijotellessamme aloin miettiä, miten hienolta näyttäisi puusta tehty pöytäryhmä terassilla. Paksumpi puun runko toimisi pöydän pohjana ja kapeammat ylemmät rungon osat voisi halkaista niin, että palan puoleen väliin kaarrettaisiin istuin ja runko katkaistaisiin keskeltä, mutta ei loppuun asti, vaan pidemmästä osasta kaarrettaisiin selkänoja. Lauri innostui ideasta niin, että pöydän pohja valmistui pikavauhtia ja tuolien mittaaminen alkoi, jonka jälkeen sahattiin ja hiottiin tuoleja istumiskuntoon.

Muut puut oli tarkoitus sahata ja halkoa polttopuiksi. Tuore puu oli niin painavaa, että minulla ei ollut mitään mahdollisuuksia kuljettaa puita paikasta toiseen, joten Lauri sahasi osat vielä puoliksi ja sen jälkeen pienempiin osiin. Sama tehtiin muiden kaadettujen puiden kanssa, joita oli yhteensä seitsemän ja meidän piti lopettaa talkoot ensimmäisenä päivänä kesken, sillä puusavotta oli niin työlästä. Todellisuudessa puutalkoot jatkuvat varmasti koko viikon, koska halkomisen jälkeen ne pitää asetella kuivumaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *