Luonnonmukaisesti eläminen on tietoinen valinta ympäristömme hyväksi

Minulle jo oli aikoja sitten selvää, että en aio olla vastuullinen tämän maapallon ja oman elinympäristöni saastumisesta. Vuosia sitten ulkomaanmatkan jälkeen luin lehtikirjoituksen siitä, miten paljon lentokoneet saastuttavat ilmakehää tuhansista autoista puhumattakaan. Viimeisin lentomatkani oli Euroopan sisäinen reittilento, jossa voin pahoin miettiessäni, miten suuret määrät pakokaasuja muodostuu pelkästään ihmisten lomamatkojen vuoksi. Matkalla oli välilasku, joka saastuttaa vielä enemmän kuin lentäminen sinänsä. Se oli viimeinen matkani lentokoneella. Edelleen voisin matkustaa ulkomaille, mutta lähtisin matkaan ajan kanssa luonnollisilla menetelmillä. Aikamme kiireellisyys on ehkä tehnyt yhteiskunnastamme niin kärsimättömän, että pitkiin matkoihin ei ole enää mahdollisuutta tai kärsivällisyyttä.

aircraft-2086517_960_720Mieheni tavattuani uskoni ihmiskunnan hyvyyteen alkoi pikkuhiljaa palata, sillä hän oli samanlainen kuin minä. Vihdoin oli mahdollista löytää joku, joka ymmärsi huoleni ympäristön saastumisesta ja valitukseni ihmisten lyhytnäköisyydestä. Hän oli saanut paljon aikaan luennoidessaan erilaisissa oppilaitoksissa elämänvalintojemme merkityksestä luonnollemme. Miehelläni on vakuuttava tapa puhua, joka saa huolimattomammankin miettimään hieman tekemisiään ja ihmiskunnan vaikutusta luonnon tasapainoon. Toki suurin osa opiskelijoista, jotka ovat aikoinaan kuunnelleet mieheni luentoja, ovat unohtaneet kuulemansa eivätkä välitä jätteiden lajittelusta tai luonnosta, mutta olen varma, että monille tiedot jäivät mieleen ja ne saattavat vaikuttaa päivittäisissä rutiineissa vaikkapa vain alitajuntaisesti vielä vuosienkin jälkeen.

Muistan että ensimmäisenä vuonna yhdessä ollessamme puhuimme yömyöhään siitä, miten voisimme vaikuttaa maailmaan ja saada ympäristömme ymmärtämään, miten pian ympäristömme tuhoutuu elinkelvottomaksi, mikäli emme tee mitään. Maailman tilanteen seuraaminen kuitenkin johti siihen, että tunsin oloni raivostuneeksi ja turhautuneeksi, sillä vuosien varrella saastuminen, ilmaston lämpeneminen ja jätteiden valtava määrä on vain lisääntynyt. Lopulta päätimme, että teemme kaikkemme, mihin itse voimme vaikuttaa, mutta emme menetä mielenterveyttämme joka puolella maailmassa tapahtuvia väärinkäytöksiä koskien. Tietenkin pyrimme vaikuttamaan muihin ihmisiin positiivisesti niin, että saastumiselle saataisiin loppu ja sitä edes hillittäisiin, mutta koska emme voi kaksin muuttaa maailmaa, teemme oman osamme sen suhteen, ettei maa saastu oman toimintamme vuoksi. Siksi elämäntapamme tuo molemmille iloa ja tyytyväisyyttä ja saa ehkä muutkin ymmärtämään, ettei luonnonmukaisesti eläminen kuulu vain kaukaiseen menneisyyteen, vaan onnistuu nykypäivänäkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *