Ekologiset elämäntavat

Tänään halusimme tulla puhumaan teille ekologisista elämäntavoista. Meille luonto on hyvin tärkeä asia, ja siksi haluamme kunnioittaa sitä kaikin keinoin, myös elintapojemme avulla. Miksi ekologinen elämäntapa sitten kannattaa? Maapallomme ei valitettavasti tule selviytymään, mikäli jatkamme kuluttamista samalla kaavalla. Länsimaalaiset ovat yksi suurimmista kuluttajaväestöistä, ja mikäli kaikki maapallon väestöstä kuluttaisivat luonnonvaroja samaan tahtiin, tarvitsisimme monen eri maapallon luonnonvarat käytettäväksemme. Kaiken tämän lisäksi, kuluttaminen ei edes tuo onnellisuutta vaikka näin luulemme. Tällä hetkellä meidän kulutusmallimme ruokkii sitä, että menemme kokoajan enemmän ja enemmän kohti pinnallisuutta ja tyhjyyttä. Näin myös köyhissä maissa kärsimys lisääntyy huomattavasti, sillä tavaroita tulisi tuottaa kokoajan enemmän ja halvemmalla.

Monet ovat varmasti myös itse miettinyt aloittavansa elämäntavat, jotka ovat ekologisempia ympäristöllemme. Elämäntapojen muuttaminen saattaa kuitenkin tuntua hankalalta, vaikka näin ei todellakaan ole. Pienilläkin panostuksilla pääsee helposti alkuun, ja näin elämäntapoja voi parantaa vain aina enemmän ja enemmän parempaan suuntaan.

Monille ekologinen elämäntapa on helpompaa hyväksyä ja omaksua, jos ympärillä on muita samanhenkisiä ihmisiä. Mitään kokonaista kylää tähän ei todellakaan tarvita, mutta jos vaikka naapurin kanssa on mahdollista pistää hynttyyt yhteen elämäntavan parantamiseksi, se auttaa jo kerta heitolla. Monet ekologista elämäntapaa noudattavat sanovat, että ekologisuus on kivaa, mikäli yhteishenkeä löytyy.

Kaikkien tulee myös muistaa, ettei ekologisuutta kannata aloittaa liian radikaalilla otteella. Jo pienillä muutoksilla saa aikaan ihmeitä. Ensin kannattaa miettiä omaa kulutustaan. Tarvitsenko todella kaiken tämän, mitä haluan? Myös omilla kulkuneuvoilla liikkuminen kannattaa jättää vähemmälle, tai ihan kokonaan pois. Sen sijaan voi käyttää julkista liikennettä tai sitten lähimatkat onnistuu kätevästi pyöräillessä tai jopa ihan kävellessä. Kierrättämällä kaikki elintarvikkeet elämä muuttuu jo paljon ekologisemmaksi. Lisäksi ruokakaupasta kannattaa valita vain ne tuotteet, jotka myydään luomuna. Tärkeintä on varmasti ottaa myös selvää, että missä kyseinen tuote on valmistettu ja miten. Materiaalien säästäminen sekä harkitut energiavalinnat ovat myös tärkeitä seikkoja ekologisempaan elämään siirtymisessä.

Täydelliseen ekologiseen elämään ei ole aina mahdollisuutta, ja tämän vuoksi ei  kannata lannistua. Jokainen varmasti pystyy teoillaan jotenkin vaikuttamaan maapalloomme positiivisesti, ja pienet teot auttavat jo huomattavasti.